Gratis proefkaartje voor jou!

Maak nu vrijblijvend een account aan en ontvang van ons een gratis proefkaartje.

Mijn gegevens


Ik ben geïnteresseerd in:

Met deze informatie kunnen wij onze service optimaliseren.


Heb je al een account? Inloggen

Geboorte-aangifte doen!

26 November 2017 / Marije

Aangifte doen van de geboorte van jouw kindje - hoe werkt dat?

Het klinkt misschien betuttelend, maar een afvinklijstje rondom de bevalling is geen gek idee. Kraampakket in huis? Check. Klossen onder het bed? Check. Mobiel voorzien van alle belangrijke telefoonnummers? Check. Mobieltje opgeladen? Dubbelcheck. Geboortekaartjes druk klaar? Checkkk. De ‘to do-lijstjes’ rondom de geboorte van je kind lijken eindeloos. En jullie leven staat al zo op z’n kop. Een belangrijk actiepunt is de aangifte van de geboorte van je kind. Dit is verplicht! Het moet binnen 3 dagen na de bevalling worden gedaan en deze akte is het wettelijk bewijs van de geboorte van jullie kindje. Hoe en waar doe je de geboorteaangifte en wat neem je mee?

Binnen 3 dagen
De aangift van de geboorte van de baby is een heel belangrijk punt. Je bent verplicht om binnen 3 dagen na de bevalling aangifte te doen. “Na de aangifte geeft de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte af. De geboorteakte is het officiële document dat geldt als bewijs van de geboorte en van de afstamming van het kind van de ouder(s)”, zo vermeldt de Rijksoverheid. Je kind wordt hiermee geregistreerd door de burgerlijke stand en hiermee is ook het Burgerservicenummer (BSN) aangevraagd. Dit ontvang je na circa vier weken, per post.
De geboorteaangifte moet dus binnen 3 dagen na de geboorte worden gedaan, tellend vanaf de geboortedag. Is het kind in het weekend of op een feestdag geboren, dan wordt er met één dag verlengd. Check:

Geboortedag: Uiterste dag van aangifte:
Maandag > Donderdag
Dinsdag > Vrijdag
Woensdag > Maandag
Donderdag > Maandag
Vrijdag > Dinsdag
Zaterdag > Dinsdag
Zondag > Woensdag

Lees ook: Geboortekaartjes met goud

Naar het gemeentehuis
In steeds meer ziekenhuizen is er een loket om de geboorteaangifte af te handelen. Handig! Tenminste, als je kind in het ziekenhuis is geboren en je de benodigde gegevens mee hebt…
De (gratis) aangifte van de geboorte van je kind moet je doen in de gemeente waarin je kind is geboren. De baby hoeft zelf trouwens niet mee naar de burgerlijke stand voor deze inschrijving. Wat je wel meeneemt: een geldig identiteitsbewijs. Als je van de verloskundige een verklaring van de geboorte hebt ontvangen, dan is het verstandig om deze verklaring mee te nemen. Niet verplicht, wel handig. Ook niet verplicht, maar wel vaak gedaan is het bij laten schrijven van jullie kind in het trouw- of partnerschapsboekje.
Hebben jullie vóór de geboorte erkenning of naamskeuze gedaan? Dan neem je deze akte mee naar de ambtenaar van de burgerlijke stand.

 

geboortekaartjes voor jongentjes

Leuk om te weten
Je hoopt natuurlijk dat je bevalt in een bed. Thuis of in het ziekenhuis. Maar stel, je baby wordt geboren in de auto – ambulance of taxi – dan doe je de aangifte van geboorte in de gemeente waar je kindje het voertuig verlaat.

Wie doet aangifte?
In de praktijk doen veel vaders de aangifte van de geboorte van hun kind. De moeder mag dit natuurlijk ook doen. Kan papa of mama de aangifte niet zelf doen, dan doet iemand die bij de bevalling aanwezig was deze geboorteaangifte.
Belangrijk checkpuntje op de geboorteakte… Zijn alle gegevens correct? Is de naam van je kind goed geschreven? Is de geboortedatum, -plaats plus tijdstip van geboorte juist? En, ook niet geheel onbelangrijk, zijn de gegevens van de ouder(s) goed genoteerd?!

Lees ook: De achternaam op het kaartje - wel of niet?

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.