Achternaam op het geboortekaartje: wel of niet?

19 December 2019 / Nathalie

Achternaam op je geboortekaartje

Het is en blijft een lastige vraag: zet je nu wel of niet de achternaam op het geboortekaartje van je kindje?

Het valt ons op. We krijgen redelijk vaak de vraag of het nodig is om de achternaam van de baby bij de roepnaam op de geboortekaart te zetten. En omdat dit net als het kiezen van een geboortekaartje héél persoonlijk is, is ons antwoord altijd: “Wat wil je zelf?”
Dit vragen we niet om flauw te doen maar vaak hebben de ouders-in-spé hier zelf al wel over nagedacht en weten ze deep down wel of ze de achternaam erbij willen vermelden op de kaart.

Bekijk alle unieke geboortekaartjes van Lief Leuk en Eigen

Lees ook: Hollandse babynamen

Hoe heurt het eigenlijk

Zijn er regels of etiquette rondom het vermelden van de achternaam van de baby op de geboortekaartjes? Daar hebben we niets over kunnen vinden. Als beide ouders met hun eigen achternaam op de kaart genoemd worden, dan kan het handig zijn om toe te lichten welke achternaam het kindje draagt. Toch geldt hierbij: het mag, het moet niet. Als je het minder mooi vindt om de achternaam erbij te vermelden omdat er al zoveel namen staan, dan is dat ook goed. Denk er even over na, als je bijvoorbeeld geen achternamen bij de ouders vermeldt, dat mensen vaak aannemen dat de familienaam van de man wordt aangehouden. Dat is bij hetero-stellen. Maar als je twee trotse vaders of moeders bent, dan kan dat ook weer vragen oproepen, want wat zijn de regels daarbij? En als je eraan denkt het te omzeilen door gewoon helemaal geen achternamen op de kaart te zetten, bedenk dan ook of je alleen familie en vrienden het kaartje stuurt of dat je zakelijke contacten op het verkeerde spoor zet. Misschien kennen ze wel meer dan één ‘Paul en Kim’!

Oké, stel je kiest er wel voor om de achternaam te vermelden op de geboortekaart bij de namen van je kindje, hoe kun je dit dan mooi doen?
Zet bijvoorbeeld de roepnaam groter en hieronder kleiner de achternaam. Krijgt de kleine ook nog een tweede of zelfs derde naam, dan kun je dit ook op dezelfde regel als bij de achternaam zetten of je zet de achternaam nog een regel lager. We hebben wat voorbeelden gemaakt.

Achternaam op het geboortekaartje is een eigen keuze

De achternaam is… apart

Soms is een achternaam niet het mooiste stukje van een naam. Toch heb je een keuze: die van de ene ouder of van de andere. Ja, je leest het goed. De achternaam kun je kiezen! Hiervoor geldt dat dit alleen bij het eerste kindje van een stel te kiezen valt. Is er bij de oudste gekozen voor de achternaam van de ene ouder dan krijgt een opvolgend kindje van ditzelfde stel ook de achternaam van deze ouder. Er zijn wel wat regels rondom deze keuze en het gaat allemaal niet automatisch. Hiervoor kun je het beste op de site van de rijksoverheid kijken. En wat als je geen van de achternamen echt mooi vindt. Tja, dan zeggen wij, zet het lekker niet op de geboortekaart.

Of je nu zoveel wijzer bent geworden en je een antwoord op de vraag hebt gekregen of de achternaam nu wel of niet op het geboortekaartje hoort te staan, betwijfelen we. Sorry. Maar houdt aan dat je lekker doet wat goed voelt en wat bij jullie familie past!

Bekijk hier: Geboortekaartjes met achternaam

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.