Hippe babynamen voor jongens en meisjes

Bij Lief Leuk & Eigen zien we elke dag de leukste babynamen voorbij komen. Hippe babynamen zoals Sem, Noah en Lucas als namen voor jongens en meisjesnamen als Tess, Sophie en Emma zijn erg populair en staan niet voor niets bovenaan in de top 10 babynamen. In 2021 zijn korte, stoere babynamen erg populair. Maar ook unisex babynamen, denk aan Sam, Kris, Robin of Max zijn steeds meer in trek. 

 

Een unieke babynaam voor je zoon of dochter

Leuk, die populaire babynamen. Maar grote kans dat je op zoek bent naar een unieke naam voor jullie zoon of dochter. Daarom inspireren we ouders in spé graag met die leuke, hippe babynamen. Soms lief, stoer, oud Hollands of een beetje gek. Maar altijd helemaal van nu. Kijk ook eens op ons babynamen blog, inspiratie genoeg!

 


Dit zijn de 10 populairste babynamen voor jongens en meisjes (2020)

We hebben de meest populaire babynamen voor jongens én meisjes op een rij gezet. In dit lijstje staan namen die in 2020 het meest gegeven zijn aan pasgeboren baby's. Omdat 2021 nog in volle gang is, kunnen we nog niet zeggen wat de populairste babynamen van 2021 zijn.

Top 10 jongensnamen

 1. Noah
 2. Sem
 3. Liam
 4. Lucas
 5. Daan
 6. Finn
 7. Levi
 8. Luuk
 9. Mees
 10. James

Top 10 meisjesnamen

 1. Emma
 2. Julia
 3. Mila
 4. Tess
 5. Sophie
 6. Zoë
 7. Sara
 8. Nora
 9. Yara
 10. Eva

De bron van dit overzicht is Sociale Verzekeringsbank Kindernamen. Zij weten welke namen in 2020 zijn gegeven omdat ze de kinderbijslag betalen. 


Babynamen inspiratie: Hollandse & korte namen zijn hip!

Korte babynamen

We zien het duidelijk terug in het lijstje met populairste babynamen van 2020: korte namen zijn hip! Van de 20 namen hebben maar liefst 16 namen 3 of 4 letters. Korte babynamen hebben over het algemeen één lettergrepen, zoals Sem, Daan en Finn voor jongens en Tess, Liv en Noor voor meisjes.

Oud Hollandse babynamen

Al een poosje zijn vooral de korte namen weer helemaal hot. De meeste namen die we voorbij zien komen hebben 4 of 5 letters. Oud Hollandse namen komen ook weer terug. Maar dan met een twist: Keesje voor een meisje en Tijl voor een jongen bijvoorbeeld (zoals de dochter en zoon van Yvonne Jaspers) en Sammy (de dochter van Katja Schuurman). Saartje en Fiene zien we overigens ook weer vaak voorbij komen! Onlangs was in het nieuws dat de P namen helemaal upcoming zijn: Puck, Pien en Pip.

Stoere meiden

Meisjes met stoere "jongensnamen"; Charlie, Jip, Pim, Jos, Janne, Max en Rikkie. Steeds vaker zie je dat ouders hun dochter een "echte" jongensnaam geven. Wellicht wat verwarrend, de eerste dag op school. Een oplossing is bijvoorbeeld om een wat meisjesachtige tweede naam te kiezen. Charlie Lynn of Max Louise. Bekijk alle stoere meisjesnamen voor nóg meer inspiratie.

Unisex of genderneutrale namen

Een unisex of genderneutrale babynaam is een naam die geschikt is voor zowel een jongen als voor een meisje. Denk aan Stevie, Bobby, Beau, Lou of Juul. Handig, als je niet wilt weten of je in verwachting bent van een zoontje of dochtertje. En ook al weet je het geslacht wél, dan kiezen ouders toch ook voor een unisex babynaam. Vooral omdat er zoveel mooie unisex babynamen zijn!

Extra bijzonder

De meest bijzondere namen zien we ook vaak terugkomen, zoals Per, Lente, Zomer, Storm, Rembrandt en Julot. Het blijkt overigens uit onderzoek dat een bijzondere niet altijd een gunstige invloed hoeft te hebben op een kind. Het schijnt dat de Emma's, Lisa's, Floortjes en Lotte's het toch iets verder schoppen in hun carrière dan de kindjes met bijzondere namen!

Zo kies je een babynaam (in 7 stappen)

Stap 1 - Past de voornaam bij de achternaam

Of jouw zoontje of dochter jouw achternaam krijgt óf die van je partner, veel ouders houden bij de keuze van een babynaam rekening met de achternaam die het kindje krijgt. Bij de keuze van de naam voor jullie kindje is het daarom goed om rekening te houden met de achternaam. Vaak is de beginletter van de babynaam anders dan de eerste letter van de achternaam. Zo ontstaan er geen gekke aliteraties als je de voor- en achternaam combineert. Zo hebben wij ervoor gekozen om onze dochter geen Lotte te noemen aangezien de achternaam ook met een L begint. Ook kun je rekening houden met de lengte: een korte voornaam bij een langere achternaam en andersom.

Nog een fijne tip: spreek de voor- én achternaam gewoon eens hardop uit (check wel even of er niemand in de buurt is die de naam nog niet mag horen) 

 

Unieke geboortekaartjes - gratis proefkaart

 

Stap 2 - Meerdere voornamen

Krijgt je kindje meerdere voornamen? Zet dan alle beginletters van de voornamen even op een rij om te checken of de initialen geen gek woord vormen. Heeft jullie zoontje of dochtertje al een broertje, zusje of meerdere broertjes/zusjes? Dan is het handig om af te wisselen met de initialen; het is best lastig als meerdere gezinsleden precies dezelfde voorletters hebben. 

Stap 3 - Rijm is (niet) fijn

'Jeroen, poep aan zijn schoen'. Dit soort taferelen voorkom je door even te checken of jullie favoriete babynaam niet op iets geks rijmt. Als aanstaande ouder kan het nooit kwaad om naar het 'pestgehalte' van een naam te kijken. Daarnaast moet een naam het hele leven van jullie kindje mee, dus neem ook mee dat een naam voor een kind net zo leuk is als voor een volwassene.

Stap 4 - Betekenis van de babynaam

De betekenis van een babynaam is niet voor iedereen even belangrijk, maar tóch raden we aan om de betekenis van de naam te checken. Niet alleen de oorsprong van de naam, maar bijvoorbeeld ook of de naam internationaal gezien een andere betekenis heeft. Het meest bekende voorbeeld is misschien wel 'Dick'. Een naam als 'Decay' klinkt leuk, maar betekent 'verval' in het Engels. Zou je jouw pasgeboren baby deze naam nog geven als je de betekenis weet?! 

Ben je benieuwd naar de historie van jouw naam of de naam die jullie hebben gekozen? Kijk dan eens op de website van het Mertens instituut.

Stap 5 - Persoonlijke associaties en vernoeming

De persoonlijke associatie van een babynaam ligt weleens gevoelig. Zo gevoelig dat dit vaak een doorslaggevende factor is in de uiteindelijke keuze. (Nee, geen .... want ik had een .... in de klas en die vond ik niet zo leuk!).

Een persoonlijke associaties kan ook een positieve rol spelen in de keuze voor een naam. Bijvoorbeeld als het kindje naar iemand wordt vernoemd, of als de tweede naam van het kindje een vernoeming is.

Stap 6 - Spellen maar

Een leuke naam gekozen? Dan is de kans groot dat je deze babynaam op verschillende manieren kan spellen. Dit maakt de naam misschien uniek, maar door voor zo'n afwijkende spelling te kiezen zal je kind deze naam iedere keer moeten spellen. 

Stap 7 - Geboortekaartje ontwerpen met je favoriete naam

Heb je de stappen doorlopen en een favoriete naam op het oog? Maak dan alvast een proefkaartje met deze naam. Dit maakt het 'echt' en helpt om te wennen aan de naam. Doe vooral alvast inspiratie op voor de geboortekaartjes, ook al ben je daar nu misschien nog niet mee bezig. Je favoriete geboortekaartjes sla je gemakkelijk op in je account. Maak van het mooiste kaartje een variant met de babynaam en bestel een gratis proefkaartje!

Tóch een andere naam

Als geboortekaartjes-makers maken we vaak genoeg mee de naam op het geboortekaartje toch nog wijzigt (na het bestellen van een proefkaartje). Simpelweg omdat de ouders een andere naam beter bij hun pasgeboren kindje vinden passen! 

 

Wist je dat... 

... Vanaf de jaren 60 de vernoemingen de deur uit gingen en de modenamen 'in' kwamen? In de jaren vijftig en zestig begint de opkomst van de Yvonnes, Ingrids, Ronalds en Marcels en later kwamen de Jolanda's en Marco's. In de jaren tachtig waren de Linda en Kim en voor de jongens Dennis en Mark. Voornamen zijn zeer tijdgebonden en geven daarom ook aan van welke generatie je bent.

... In Nederland zijn ongeveer een half miljoen voornamen. 10.000 hiervan wordt door 80% gebruikt!

... Je opleiding, inkomen en je trendgevoeligheid de keuze voor een babynaam beïnvloeden? Ook de regio speelt een rol. Wiebe komt meestal uit Friesland en Hubert uit Limburg. 

Dit leuke stukje komt uit het NRC en is geschreven door Liesbeth Koenen, in gesprek met Gerrit Bloothooft

 

 


VOOR HEEL VEEL INSPIRATIE VOLG ONS OP
Instagram
@liefleukeneigen

 • geboortekaartje instagram liefleukeneigen
 • geboortekaartje clean Instagram Lief Leuk & Eigen
 • instagram liefleukeneigen
 • Botanisch goudfolie geboortekaartje Instagram Lief Leuk & Eigen
 • Houten geboortekaartje Instagram Lief Leuk & Eigen

 


 

Babynamen van bekende Nederlanders

Bekende sterren kiezen graag de meest bijzondere namen. Hier een een aantal leuke namen voor jullie op een rij. Wil je weten welke baby's er in 2020 zijn geboren bij de sterren? Lees dan ons laatste blog!

Acteurspaar, Anna Drijver & Benja Bruijning - dochter Lea

Rapper Willie Wartaal - dochtertje Daja Maria Locadia

Schaatser Ronald Mulder - zoontje Mees

Rapper Yes-R & Cheyen van Slee - zoon Yessin (2009) & dochter Céline (2017)

Kim Kötter & Jaap Reesema - zoontje Muck

Jody Bernal - dochtertje Olivia

Dinand Woesthoff & Lucy Hopkins - Dean (zoon van Dinand & Guusje Nederhorst), zoon Jimi (2008), zoon Che (2013) dochter Leia

Victoria Koblenko & Evgeniy Levchenko - zoontje Kiy

Carice van Houten & Guy Pearce - Monte

Zangeres Do & Marc Verschoor - zoon Jip (2014) en dochter Loulou

Rafaël van der Vaart & Estevana Polman - dochter Jesslynn

Acteur Oscar Aerts - Eli Benja

Bobbi Eden & Mark - zoontje Brandon Ray Laurenz

Dré Hazes & Monique Westenberg - zoontje André

Actrice Carolien Karthaus-Spoor & Jon Karthaus - zoontje Otis

Actrice Marly van der Velden & Mike Meijer - dochtertje Sammy Rose (2014) en dochtertje Jackie Rey (2017)

Actrice Liza Sips & Ralph Manheim - zoontje Jonah

Radio-dj Sander Lantinga & Tessel van der Lugt - dochtertje Molly

Gers Pardoel & Selina van Goolers - zoon Goud (2013) & dochter Rocci (2015)

Najib Amhali - zoon Noah (2012) Novèll of toch Novëlle? (2015)

Hadewych Minis & Tibor - zoon Salvador (2012) & dochter Catalina Mana (2015)

Jim Bakkum & Bettina Holwerda - zoon Lux (2012) & dochter Posy (2014)

Doutzen Kroes & Sunnery James - zoon Phyllon & dochter Myllena Mae (2014)

Lieke van Lexmond & Bas van Veggel - zoon Vik & zoon Zef

Anouk (zangeres) - Benjahmin Kingsley, Phoenix Ray, Jesiah Dox, Sion Jethro en Jelizah Rose

Patrick Lodiers - zoon (2012) & Toots (2013)

Boudewijn Zenden & Nadine - zoon Boan (2012)

Arjen Robben & Bernadien - zoon Kai (broertje van Luka en Lynn)

Nicolette van Dam & Bas - Lola-Lily Yara

Nicolette Kluijver & Joost - Isabella Floortje

Wilfred Genee & Lili - zoon Timothy luca (broertje van Feline Isabeau)

Nick Schilder (van Nick & Simon) & Kirsten - Zoon Julian, broertje van Nikki

Sophie Hilbrand & Waldemar Torenstra - Zoontje Ravi, broertje van Robin Madelief