Gratis proefkaartje voor jou!

Maak nu vrijblijvend een account aan en ontvang van ons een gratis proefkaartje.

Mijn gegevens


Ik ben geïnteresseerd in:

Met deze informatie kunnen wij onze service optimaliseren.


Heb je al een account? Inloggen

Zo kies je de perfecte babynaam!

Het vinden van de perfecte babynaam voor jullie kindje is een hele uitdaging. Het is zéker leuk om te doen (misschien wel leuker dan het kiezen van een geboortekaartje), maar je wilt natuurlijk wel een naam die bij jullie past. En dat je de gekozen naam over 10 jaar nog steeds leuk vindt! Wist je dat meer dan 20% (dat is dus 1 op de 5!) al kort na de geboorte spijt heeft van de gekozen naam? Dat wil je uiteraard niet. Daarom geven we je op deze pagina een aantal handige tips hoe je samen de ideale naam kiest voor jullie baby!

Waar moet je op letten als je een babynaam kiest?


Er zijn een aantal belangrijke punten waar je op moet letten als je een naam voor jullie toekomstige zoon of dochter gaat kiezen. We hebben 

  • Betekent de naam niet iets geks in een andere taal?
  • Hoe zijn de initialen met jullie achternaam?
  • Past de naam goed bij de achternaam?
  • Heeft de naam geen gekke rijmwoorden waarmee jullie kindje kan worden gepest?
  • Is de naam door iedereen goed uit te spreken?
  • Voor welke schrijfwijze gaan jullie? De klassieke of geven jullie een twist aan de schrijfwijze van jullie babynaam (lees vooral ook dan even originele en unieke babynamen)

In 5 stappen naar de ideale babynaam

 


1. Start een lijstje

Maak allebei een lijstje van de namen die je tegenkomt en je al enigszins aanspreken. Doe dit ook los van elkaar. Haal inspiratie uit films, series, boeken of waar dan ook. Of Google er lekker op los.

2. Zie je een patroon?

Wellicht zie je al snel dat je een voorkeur hebt voor stoere en korte namen, een natuurnaam of juist een internationale naam. Of een dubbele naam. Dan zijn dat mooie zoekacties op Google.

3. Juist wel of niet in de top 20

Vaak weet je ook wel of je een naam wilt die je vaker hoort of toch per se een unieke naam. Ook dit verkleint je zoekactie op het internet.

4. Shifting 1

Als je allebei een tijdje hebt gezocht, ga dan eens lekker om de tafel zitten (maak er een memorabel momentje van) en leg de lijstjes eens goed naast elkaar. Ga het gesprek aan wat de een echt heel mooi vindt of juist heel lelijk. Dan kan je daarna veel meer rekening houden met elkaars wensen. En soms popt hier zomaar al de naam op! Is dat nog niet het geval? Ga verder met je lijstje en plan alvast een nieuw overleg moment.

5. Top 5

Als het goed is, heb je ondertussen wel een paar namen die telkens terug blijven komen. Een goed teken! Wellicht hebben jullie zelfs al overlappende top 5 namen. Hang deze lijstjes op een prive plekje in huis, maar waar je deze regelmatig tegenkomt. Bij het tandenpoetsen bijvoorbeeld. En zo kan je zien welke naam toch de voorkeur heeft. Spreek de naam ook hardop uit. Een klemtoon kan een naam ook maken of breken!

 

Redenen om ook een tweede naam te kiezen!


Er zijn verschillende redenen om een tweede naam voor je kindje te kiezen. Omdat je het mooi vindt of bijvoorbeeld omdat je je zoon of dochter wilt vernoemen naar een familielid of vrienden die een speciale betekenis voor je hebben. Als je een unisex naam kiest voor je kindje, is een tweede naam een manier om aan te geven of het om een jongen of een meisje gaat.

 

Waarom krijg je spijt van een babynaam?


Een van de belangrijkste redenen om spijt te krijgen van de babynaam, als deze vaak blijkt voor te komen. Soms merk je dit pas als je kindje naar school gaat. Of wordt de naam die je hebt gekozen jaren later ook echt een trendnaam. Een andere reden kan een maatschappelijk gebeurtenis zijn die een leuke naam plots een beladen betekenis kan geven. Denk aan Isis, 20 jaar geleden nog een prachtige naam maar ondertussen heeft het een geheel andere betekenis.

 

Kies de mooiste lettertypes voor jouw naam

Wist je dat een lettertype jouw naam heel mooi kan laten uitkomen? Vooral als je een schrijf- of sierletter kiest, is het belangrijk om even te testen of de eerste letter van jullie naam ook mooi uitkomt.