Gratis proefkaartje voor jou!

Maak nu vrijblijvend een account aan en ontvang van ons een gratis proefkaartje.

Mijn gegevens


Ik ben geïnteresseerd in:

Met deze informatie kunnen wij onze service optimaliseren.


Heb je al een account? Inloggen

Voor- en nadelen van oppas Oma en Opa!

04 January 2018 / Marije Smit

oppas opa en oma

De laatste periode van je kraamverlof komt in zicht en de dag dat jij weer aan het werk gaat, staat voor de deur. Met gemengde gevoelens kijk je wellicht uit naar je werkdagen, of dat nou full- of part time is. Jullie kindje moet dan namelijk naar de opvang. Naar een kinderdagverblijf, gastouder óf naar opa en oma. (Schoon)ouders die op gaan passen zijn ideaal, want het voelt vertrouwt en het is fijn voor jullie kind en opa en oma. Of toch niet?!

Als ik van vriendinnen hoorde dat opa en/of oma een vaste dag (of meer!) op gingen passen, dan was ik stiekem wel eens jaloers. Onze kinderen gingen met drie maanden voor twee volle dagen naar het kinderdagverblijf. Tja, het was niet anders. Maar jee, wat waren ze daar in goede handen, dat weten we zeker. Eigenlijk hebben we het onze ouders nooit rechtstreeks gevraagd of ze op ons kind wilden passen. Ik stelde mij altijd voor dat (schoon)ouders dat zelf aan zouden bieden. Achteraf realiseer ik mij dat we het gewoon rechtstreeks hadden moeten vragen, dan was er een duidelijk antwoord geweest. Tip 1 dus, vraag – als jij dat zelf wilt – of opa en oma op jullie kind willen passen.

Lees ook: Dit zijn dé babynamen voor 2018!


Geen tijd om op te passen
In ons geval was het voor de ene opa en oma eigenlijk onmogelijk om op te komen passen, omdat zij op ruim anderhalf uur rijden bij ons vandaan wonen en al op leeftijd zijn. De andere oma en opa die hebben nog heel erg een eigen leven. Zij hebben ‘geen tijd om op te passen’ omdat zij zelf vaak op reis zijn. Zo nu en dan eens oppassen op hun kleinkind dát was geen probleem, maar een vaste dag – zo lieten zij weten – dat was niet mogelijk. Daar heb je als werkende ouders niet zo heel veel aan, dus het kinderdagverblijf en later de naschoolse opvang was voor ons dé uitkomst.

hippe geboortekaartjes
Afspraken maken
In de tussentijd hoorde ik van vriendinnen verhalen over oppas opa’s en oma’s die de kinderen veel te veel verwenden. Kijk, dat probleem had ik dan weer niet. Vriendin Anouk: “Onze dochter van 2, was een lastige eter, maar bij opa en oma at zij goed. Dank je de koekoek, ze kreeg daar de bekende P’s. Ik wilde juist dat zij gezond at en dat heeft best voor wat wrijving met mijn moeder gezorgd.” Tegelijk beseft zij zich ook dat het zowel voor hun dochter als voor haar ouders een zegen is om je dagen bij familie door te brengen, in een vertrouwde omgeving met veel liefde en gezelligheid.
Een andere moeder vertelt: “Wij vinden het geweldig dat onze kinderen bij oma en opa worden opgevangen als wij werken, maar tegelijk is het belangrijk dat het wel de gezellige, verwennende opa en oma blijven. Zij hoeven niet onze kinderen op te voeden. Vandaar dat wij hebben gekozen voor twee halve dagen opvang bij oppas opa en oma.” Zij tipt dat het belangrijk is om afspraken te maken met de oppassende opa’s en oma’s in het belang van iedereen.

Opvoeden is veranderd
Kleine kinderen in Nederland worden in vergelijking met andere EU-landen het meest opgevangen door grootouders. Zo staat in een rapport van Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie. Oma Henny legt uit hoe fijn oppassen op je kleinkind is: “Toen onze dochter zwanger was, heb ik meteen gezegd dat ik een dag per week op mijn kleinkind wil passen. Onze kleinzoon is nu drie jaar en ik geniet van elk moment dat hij bij ons is. Het is heerlijk om zo betrokken te zijn bij het groter worden van je kleinzoon. Wel hebben we bepaalde afspraken gemaakt. Zo mag hij bij ons niet op de tablet of smartphone, bij ons spelen we spelletjes of lezen we boekjes. Thuis mag hij wel op de iPad. De tijden zijn veranderd en zo ook het opvoeden. Mijn dochter is niet zo streng op haar zoon en hij ziet zijn moeder bijna als een vriendin. Dat vind ik wel eens lastig.”Betalen aan je (schoon)ouders
Een praktische opa legt uit dat hij heeft uitgezocht hoe je vergoeding voor het oppaswerk kunt krijgen. “Er is een subsidie waarbij een oppas opa en oma die regelmatige op hun kleinkind passen een financiële vergoeding kunnen krijgen. Toch is dat best ingewikkeld, want je moet dan geregistreerd zijn als gastouder en daar zijn heel wat regels aan verbonden. Ik vond dat te veel ‘gedoe’ dus wij passen puur voor ons plezier op de kleinkinderen.”
Tip: wil je toch een vergoeding geven aan je (schoon)ouders voor hun oppaswerk? Lees dan alle regeltjes bij ‘toeslagen’ op de website van de Belastingdienst.


Lees ook: 5 insta-moms to follow!

Kinderen & opa en oma
Wat ik in al die jaren wel heb geleerd is dat kinderen en opa’s en oma’s een magische combinatie zijn die enorm van elkaar kunnen genieten. Of ze nou wel of niet als oppas worden ingezet. Doe wat voor jullie het beste voelt!

De voor- en nadelen nog een op een rijtje!

Voordelen van oppas opa en oma:
-    Het kind wordt in een vertrouwde omgeving opgevangen. Bij opa en oma thuis of in jullie eigen huis.
-    Liefde en knuffels gegarandeerd.
-    (Schoon)ouders kunnen vaak ook flexibel jullie kind opvangen.
-    Het is goedkoper dan een kinderdagverblijf of naschoolse opvang.

Nadelen van oma en opa laten oppassen:
-    Als opa en/of oma niet kunnen, ziek zijn of op vakantie, dan heb je geen opvang.
-    Vaak zijn er geen andere kinderen om samen mee te spelen.
-    Jullie hebben niet zoals bij een professionele opvang een zakelijke overeenkomst en dan kan er ‘gedoe’ ontstaan als de wensen of zorg uiteenlopen.

Lees ook: Kraamhulp, hoe regel je dat?

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.