Gratis proefkaartje voor jou!

Maak nu vrijblijvend een account aan en ontvang van ons een gratis proefkaartje.

Mijn gegevens


Ik ben geïnteresseerd in:

Met deze informatie kunnen wij onze service optimaliseren.


Heb je al een account? Inloggen

Kraamhulp, hoe regel je dat?

15 December 2017 / Dorien

Kraamhulp regelen tips en trics

Tips en Trics om je kraamhulp te regelen

Zwanger… en wat nu?! Hopelijk vooral genieten! Maar vaak is het ook het moment dat je heel veel gaat lezen. Bij een eerste zwangerschap gaat er een wereld aan nieuwe informatie voor je open. En tja, bij een tweede en derde zwangerschap weet je waarschijnlijk al veel over wat er gaat komen, maar blijft er een stroom aan info beschikbaar. Als een spons neem je informatie op over wat je wel en niet mag en eten en doen op, hoe snel ‘alles’ groeit in jouw buik én dan wordt het ook al snel tijd om zaken te gaan regelen. Zoals de kraamhulp. Waar begin je en waar moet je aan denken!

Vanaf welke week

Okay, zwanger! Wat nu? De eerste weken is het toch meer een kwestie van rustig afwachten hoe de zwangerschap zich ontwikkelt. Je kunt wel alvast een afspraak bij een lokale verloskundige inplannen waar je tussen de zevende en tiende week wordt verwacht voor een intake. In die wachtkamer tref je ongetwijfeld al veel folders aan (misschien wel onze flyer over de geboortekaartjes bij Lief Leuk en Eigen). Welkom in de wereld der zwangeren! Bij het tweede consult zal de verloskundige je na alle controles (bloeddruk, wellicht een echo en luisteren naar het hartje) aanraden om je ziektekostenverzekering in te lichten over je zwangerschap en je in te schrijven bij een kraamzorgbureau.

Waar en hoe

Je bent vrij om zelf te bepalen bij welk kraamzorgbureau jij je inschrijft. Tip: informeer bij moeders om je heen welk bureau zij adviseren en wat hun ervaringen waren. Je kunt je vaak online inschrijven, waarna er een nieuwe stroom informatie bij je terecht komt. Handig om te weten: “Kraamzorg is gericht op het bieden van zorg, ondersteuning, instructie en voorlichting aan de moeder, haar partner en haar kind”. Zo staat het beschreven in het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg.

 

Lees ook: Bakerpraatjes, krijg ik een jongen of een meisje?

Lees ook: Hollandse babynamen

 

Dezelfde naast je bed

Net als veel moeders graag uitweiden over de bevalling, praten zij ook met plezier over de positieve of juist negatieve ervaring met de kraamverzorgende. Laat je vooral niet afschrikken door die horrorverhalen want de kraamhulp is om jullie te ondersteunen. En dat betekent bij een thuisbevalling al meteen bij de geboorte. Bij een ‘gewone’ ziekenhuisbevalling kun je vaak vrij snel na de geboorte van jullie kindje al naar huis en zal er wel even een telefoontje naar het kraambureau moeten worden gedaan. Dan is de kraamverzorgende er vrijwel direct als jullie thuiskomen.

Natuurlijk wil ieder kraamzorgbureau het beste voor de zwangere klant, dus ga uit van een fijne kraamtijd… Ieder bureau probeert om gedurende de kraamzorgtijd dezelfde kraamverzorgende naast jouw bed te hebben. Wat zij zoal doet? Dat kun je in het volgende Lief Leuk en Eigen blog lezen.

Betalen

Kraamhulp na je bevalling betekent onder andere: controle van jouw medische gesteldheid als kersverse moeder, de verzorging van jouw baby met de daarbij horende informatie - lees: een kleine handleiding 'Hoe en wat met een baby' - en lichte huishoudelijke taken. Superfijn natuurlijk! Daarom is het ook logisch dat kraamhulp geld kost, vinden wij.

Jouw zwangerschap heb je dus ook aangemeld bij je verzekeraar. Afhankelijk van welke verzekering jij hebt, worden de uren kraamzorg vergoed die voor jou zijn vastgesteld. Dit is minimaal 24 uur en maximaal 80 uur, verdeeld over uiterlijk tien dagen. In 2017 is er voor iedereen een eigen bijdrage van € 4,30 per uur vastgesteld. Check je verzekeraar hoe hoog die eigen bijdrage in totaal is.

 

Tekst: Marije Smit / www.SchrijfSter.com.

ONDERWERPEN: Zwangerschap

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.