Gratis proefkaartje voor jou!

Maak nu vrijblijvend een account aan en ontvang van ons een gratis proefkaartje.

Mijn gegevens


Ik ben geïnteresseerd in:

Met deze informatie kunnen wij onze service optimaliseren.


Heb je al een account? Inloggen

Over verlofdagen... en -weken!

04 February 2018 / Marije Smit

Verlof: zwangerschapsverlof en vaderschapsverlof

Verlof rondom je zwangerschap, voor jou en je partner, daar is al jaren van alles over te doen. Van vaderschapsverlof tot ouderschapsverlof. Sinds kabinet Rutte III is er meer duidelijkheid én een verdere uitbreiding van kraamverlof voor partners.

Laten we starten met de meest recente ontwikkelingen rondom het vaderschaps- of partnerverlof! Het kabinet Rutte III heeft een wetsvoorstel ingediend voor uitbreiding van het kraamverlof voor partners. Het zo genoemde partnerverlof. Het komt er op neer dat het betaalde partnerverlof dan 5 in plaats van 2 dagen duurt. De Rijksoverheid laat weten: “De automatiseringssystemen voor de uitvoering van de regeling worden aangepast. Dit gebeurt als de Tweede en Eerste Kamer het voorstel aannemen. De regeling wordt mogelijk vanaf 1 januari 2019 uitgevoerd.”

 

Lees ook: Wat zet je op het geboortekaartje!


Regeerakkoord
Zoals het er nu dus naar uitziet gaat het partnerverlof direct na de bevalling per 1 januari 2019 naar 5 dagen. Het kabinet wil zelfs nog verder gaan… per 1 juli 2020 naar 5 weken kraamverlof voor de partner. Dit is dan de regel: het verlof wordt door de partner opgenomen in de eerste 6 maanden na de geboorte en ontvangt 70% van het dagloon als uitkering van het UWV. Wil je er meer over weten? Check dan de punten in het regeerakkoord bij ‘Vertrouwen in de toekomst’.


Kraamverlof in 2018
Beval je in 2018 dan zijn de regels voor kraamverlof nog 2 dagen betaald partnerverlof. Na die 2 dagen kun je ook nog 3 dagen ouderschapsverlof opnemen. Krijgen jullie een meerling dan zijn daar geen extra kraamverlofdagen voor, maar je kunt wel voor ieder kind afzonderlijk nog 3 extra dagen ouderschapsverlof opnemen.
Het is natuurlijk prettig als je zo snel mogelijk na de geboorte van jullie kind de werkgever op de hoogte stelt wanneer je het kraamverlof opneemt. De werkgever mag dit verlof overigens niet weigeren. Bekijk de cao nog even of er afwijkende regels zijn rondom het partnerverlof.
 

label geboortekaartje Megan
label geboortekaartje sterren maan silhouette

 

Zwangerschapsverlof
Tegen de tijd dat jullie naar geboortekaartjes kijken, heb je het vast al uitgezocht (of weet je dat al lang): het zwangerschapsverlof. Om alles in deze blog op een rijtje te hebben, toch nog even dé regels volgens de Rijksoverheid. Of je nou werkt of een uitkering hebt, je hebt recht op zwangerschapsverlof, een zwangerschapsuitkering, bevallingsverlof en een bevallingsuitkering. In totaal is dit minimaal 16 weken. De jonge moeders kunnen het laatste deel van het bevallingsverlof verdelen over 30 weken.

Ouderschapsverlof
Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof. Fijn! Maar let wel, het ouderschapsverlof is in principe onbetaald. Je kunt hier natuurlijk met je werkgever afspraken over maken. Sowieso is het wel een belangrijk puntje voor beide ouders om goed met de werkgever door te nemen. Want het is voor bijvoorbeeld een klein bedrijf niet niets als een werknemer ‘opeens’ een dag per week vrij is.

Tot 8 jaar
Ouderschapsverlof is wel een fantastische regeling in Nederland, want het stelt jou (of je partner) in staat om tijdelijk minder te werken en meer tijd met jullie kind tot 8 jaar door te brengen. Willen jullie ouderschapsverlof opnemen, dan moet dat voor het 8ste levensjaar. Fijn om te weten: je hebt recht op ouderschapsverlof voor elk kind.
Je kunt zelf je ouderschapsverlof berekenen door 26x het aantal uren dat je per week werkt te nemen. Het gaat dan natuurlijk om het aantal afgesproken werkuren in de arbeidsovereenkomst. Is dit bijvoorbeeld 32 uur per week, dan heb je recht op 26 maal 32 uur.
Om fijne arbeidsverhoudingen te blijven houden, is het altijd verstandig en prettig dat het in goed overleg met je werkgever gaat én verlof minstens 2 maanden voor de uitgerekende bevallingsdatum bespreekbaar wordt gemaakt.

 

Lees ook: Geboortekaartjes trends 2018

 

geboortekaart voor een tweeling met goudfolie
oud hollands geboortekaartje

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.