Gratis proefkaartje voor jou!

Maak nu vrijblijvend een account aan en ontvang van ons een gratis proefkaartje.

Mijn gegevens


Ik ben geïnteresseerd in:

Met deze informatie kunnen wij onze service optimaliseren.


Heb je al een account? Inloggen

Kraamhulp: hemels of hels?

01 November 2017 / Marije Smit

Kraamhulp verhalen

Begin op een verjaardag over je bevalling of kraamtijd en de verhalen barsten los. Soms – totaal ongewild - tot in de details… De bevallingservaringen gaan wij jou besparen maar we willen het wel graag even hebben over fantastische kraamverzorgenden. En tja, we maken ook een top 3 van slechte ervaringen.

De dagen met je kraamverzorgster horen een feestje te zijn. Zij geeft jou een soort ‘gebruiksaanwijzing’ van jullie baby, ze vertroetelt de kraamvrouw, zorgt voor de rest van het gezin en met een beetje geluk blijft jouw huis spick-and-span. Kortom, het zijn belangrijke dagen.
Maar ja, je laat dus wel een ‘vreemde’ toe in jouw huis. Dat zij dingen anders doet dan jij, dat is logisch. Met die gierende hormonen door jouw lijf en alle nieuwe ervaringen met een baby – plus slapeloze nachten - kan het er wel voor zorgen dat je op z’n zachtst gezegd wat geprikkeld raakt. De helse ervaringen met een kraamhulp zijn er genoeg, blijkt wel uit de interviews die we hebben gehouden. Gelukkig voeren de hemelse ervaringen met de kraamverzorgster de boventoon.

Lees ook: Kraamhulp, hoe regel je dat?

Zij ging direct aan de slag

Zoals die van Marion: “We kwamen met ons eerste kindje thuis na een paar dagen ziekenhuis, omdat Mees via een keizersnede (vanwege stuitligging) was geboren. Ik kon zelf lichamelijk gezien nog niet zoveel doen én ik vond alles eng. Mees zat nog in de Maxi-Cosi en zo hebben wij hem in de box gezet. Ik wist gewoon even niet meer wat ik moest doen. Gelukkig arriveerde op datzelfde moment onze kraamverzorgster Lucia. Zij ging direct aan de slag met ons kleine mannetje, stuurde mij een schoon bed in, draaide wasjes, maakte fruitsalades, gaf al het bezoek cake met slagroom en muisjes en maakte ovenschotels. Ook deed zij heel relaxt met de kennismaking tussen onze teckel en baby Mees. Ik had mij daar dus voor niets zorgen over gemaakt. De dagen dat zij er was waren één groot feest. Bij ons tweede kindje kwam Lucia weer en was het voor het hele gezin genieten. Wij vinden haar de beste kraamverzorgster ooit.”

De lekkernijen van Mirjam's kraamhulp

Fruithapje voor iedereen

Mirjam laat weten: “Onze kraamhulp Loes was echt een oude rot in het vak, dus voor een soms wat onzekere moeder zoals ik zeer verfrissend! Ik had haar al twee keer eerder gezien, toen ze kraamhulp was bij twee vriendinnen van mij. Ze was niet alleen ontzettend lief voor mij, maar ook voor de jongens. Ze nam alle tijd om vooral de jongste bij alles te betrekken. Toen ik een keer had gezegd dat de jongens enthousiast waren over een fruithapje dat ze voor mij had gemaakt, kregen de mannen de volgende dag ook een mooie creatie voorgeschoteld. Ze ging soms later naar huis dan afgesproken was, omdat we nog zaten te kletsen. Ik houd helemaal niet van ‘vreemden’ in huis en ik laat eigenlijk niet graag andere mensen mijn huishouden doen. Maar een week Loes in huis was een groot feest!”

Lees ook: Hoe verloopt een kraamweek?

 

Luisterend oor
“Wat ik belangrijk vond aan onze kraamhulp: ze bood een luisterend oor en beantwoorde al mijn vragen.”
“De borstvoeding ging niet vanzelf. Ik had de handdoek eigenlijk al in de ring gegooid, maar dankzij de adviezen van onze kraamverzorgende heb ik doorgezet. Ze trok mij vooral over de streep door haar eigen ervaringen met mij te delen.”
“Ze liet mij soms gewoon met rust, zodat ik echt tijd voor mijzelf had. Er is al een ‘vreemde’ in je huis en als zij de hele tijd in je nek loopt te hijgen zou ik daar gek van worden.”

 

Rare gezinnen
“Ik heb drie verschillende kraamverzorgster aan mijn bed gehad. Dat is onrustig en niet leuk, maar het was helaas niet anders. Eigenlijk kon ik alleen maar respect voor ze hebben omdat de werkdruk voor hen hoog is en de verwachtingen van gezinnen vaak nog hoger liggen”, vertelt Esther. En zij heeft een punt te pakken… daar mag je toch ook wel eens bij stil staan. Tineke grijpt haar kans en meldt: “Ik ben zelf kraamverzorgende geweest en zou ook veel kunnen vertellen over de rare gezinnen waar ik heb gewerkt.”

Voor opgesteld:we weten dat de kraamhulp er voor moeder en pasgeborene is maar als ze toch dingen doet, doe ze dan goed. Zou je denken...De top 3 zoals het niet moet:

Lees ook: Tips voor kraamcadeautjes!


1.    Als je het gevoel hebt dat jouw kraamhulp niet goed op jullie andere kindje let.
Dorien laat weten: “We werden echt helemaal gek van onze kraamhulp. Er liep al een peutertje rond en ik lag echt niet rustig in mijn bed, omdat ze telkens vergat het traphekje dicht te doen. We hadden het haar meerdere keren gevraagd.”
2.    Als de kraamverzorgster niet goed schoonmaakt.
“Ik snap nog steeds niet hoe onze kraamhulp het voor elkaar kreeg om gebaksbordjes vies in de kast te zetten. Of nog erger, dat ze met de afwasborstel de viezigheid onder de schoen van ons zoontje schoonmaakte en die borstel gewoon op het aanrecht terug legde.”
3.    Als ze maar verkeerd blijft wassen.
“Onze kraamverzorgster was heel lief voor mij en heeft mij echt met heel veel erg goed geholpen. Maar toen ze weg was kon ik nieuwe kleding kopen! Zij mikte elke dag meerdere wassen in machine, vaak maar voor de helft gevuld. En, erger, diverse kleuren bij elkaar! Dit kostte niet alleen behoorlijk wat extra stroom, maar onze kleding ging er aan doordat zij alles in de droger gooide.“

Ja, de kraamtijd brengt heel wat tongen los. Natuurlijk hopen wij dat jij een superfijne kraamtijd hebt en je jullie kraamverzorgende blij kunt maken met het meegeven van het geboortekaartje.
unieke geboortekaarten
 

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.