Gratis proefkaartje voor jou!

Maak nu vrijblijvend een account aan en ontvang van ons een gratis proefkaartje.

Mijn gegevens


Ik ben geïnteresseerd in:

Met deze informatie kunnen wij onze service optimaliseren.


Heb je al een account? Inloggen

Tips voor je geboortekaartje

29 November 2016 / Dorien

Voorkom blunders op je geboortekaartjes

Geboortekaartjes maak je maar een paar keer in je leven. Die moeten natuurlijk wel helemaal perfect zijn! Je kan tegenwoordig heel handig zelf online je geboortekaartjes maken. Helemaal leuk om te doen natuurlijk maar zijn er eigenlijk ook valkuilen? Waardoor het resultaat toch niet zo mooi is als je zelf hebt bedacht? Ja die zijn er! We benoemen ze hier allemaal voor je, zodat je zeker weet dat jij niet in deze valkuilen stapt.

De correcte schrijfwijze en teksten voor op je geboortekaartje

 

Jaartal vergeten

Een van de belangrijkste elementen op de geboortekaartjes: het jaartal! Soms denk je er even niet aan, maar deze moet toch echt op het kaartje staan.

 

Verkeerde jaartal

Heel gevaarlijk als je je kindje aan het einde van het jaar verwacht en dat de baby uiteindelijk in het nieuwe jaar wordt geboren. Vergeet dan vooral het jaartal niet aan te passen.

 

Broertje / zusje vergeten (oeps)

Zij horen er ook bij! Vergeet niet alle broertjes en zusjes op het kaartje te zetten.

 

Geboortegegevens consequent schrijven

Als je ervoor kiest om gewicht, tijd en lengte te vermelden, schrijf dan alle getallen hetzelfde. Officieel is het bijvoorbeeld 01.34 uur

01.34 uur  3250 gram  50 centimeter  -> alles is voluit geschreven
01.34 u – 3250 gr – 50 cm -> alles is afgekort.

 

Tijdnotering

Officieel noteren we de tijd met een punt ertussen. Soms zien we ook een dubbele punt. Dit is de digitale tijdsnotering. Niet helemaal fout hoor, maar wij werken zelf altijd met een punt. Daarnaast zet je altijd een 01 / 02 etc. Dus niet 1.34 uur maar 01.34 uur

 

Maand is zonder hoofdletter

Het is bijna algemeen geaccepteerd om het mét een hoofdletter te schrijven, maar officieel is de maand zonder hoofdletter! Dus 15 maart 2017 is de correcte schrijfwijze.

 

Let op: het is mijn zusje / ons zusje / mijn broertje / ons broertje

Als je als openingszin neemt ‘Wij zijn heel blij met de geboorte van onze zoon en broertje’ dan is dit taalkundig niet juist. Het is namelijk niet ‘onze broertje’. Schrijf dan ‘Wij zijn heel blij met de geboorte van onze zoon en mijn broertje’. Of ‘ons broertje’. ‘Onze broer’ kan dan weer wel.

 

Dag bij de datum vermelden? Checken en nog eens checken

Noem je ergens een dag bij een datum? Bijvoorbeeld ‘geboren op zaterdag xx maart’? Of noem je de dag bij de uitnodiging van de kraamborrel? Check altijd nog even of de dag met de betreffende datum ook echt klopt!

 

Telefoonnummers correct?

Ook zo’n checkpuntje. Staan de telefoonnummers wel goed? Altijd even een extra check waard. Meestal worden er twee telefoonnummers gemeld, in volgorde van de naam en eventueel nog met een initiaal ervoor. Tip: voor de ontvanger leest het prettiger als er spaties tussen de nummers staan. Vb.(M) 06 1234 5678 – (P) 06 8765 4321

 

Naam goed geschreven

Het zijn leuke verhalen voor later, dat papa bij de aangifte de schrijfwijze toch nog iets heeft aangepast (per ongeluk of niet). Maar in je kraambed is het niet zulk fijn nieuws. Spreek daarom duidelijk af wat de schrijfwijze is van de naam van jullie kindje: Elizabeth of Elisabeth bijvoorbeeld! Beter nog: schrijf het op en leg het klaar om mee te nemen bij de aangifte!

 

Spaties bij de postcode

Schrijf de letters bij de postcode met hoofdletters en vergeet niet de spatie na de getallen. Bijvoorbeeld: 1967 DB is correct.

 

Plaatsnaam

De plaatsnaam in het kaartje begint met een hoofdletter en daarna kleine letters. Dit wijkt af van de officiële schrijfwijze voor op een envelop, daarbij zet je de hele plaatsnaam in hoofdletters. Dus correct in de kaart is: ’s-Hertogenbosch – Amsterdam - Heemskerk.

 

Jullie keuze: vermelding van de achternaam

Hebben jullie allebei nog jullie eigen achternaam en wordt het wat vol op de kaart? Je hoeft ze niet te noemen maar bedenk dat het voor de ontvanger fijn is om te weten wat exact jullie achternamen zijn. Tip: zet ze eventueel op de achterzijde.

Welke achternaam krijgt jullie kindje? Zet je deze wel of niet op het kaartje? Het mag allebei en het is een persoonlijke keuze. Lees hier meer over de achternaam!

Wil je meer inspiratie voor teksten op je geboortekaartje? Kijk dan eens hier.

geboortekaartjes meisje overzicht Lief Leuk & Eigen

service bij Lief Leuken Eigen

hip geboortekaartje Tove | Lief Leuk en Eigen

 

REACTIES

Julia2016-12-16 10:13:54
Wat handig, dit blog. We hebben het direct aangepast!

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.