Gratis proefkaartje voor jou!

Maak nu vrijblijvend een account aan en ontvang van ons een gratis proefkaartje.

Mijn gegevens


Ik ben geïnteresseerd in:

Met deze informatie kunnen wij onze service optimaliseren.


Heb je al een account? Inloggen

Hoe voorkom je fouten op je geboortekaartjes

07 September 2017 / Dorien

voorkom fouten op je geboortekaartjes

Meest gemaakte fouten op een geboortekaartje

De zomervakantie is nagenoeg voorbij en overal starten de scholen weer. Een mooi moment om onze eigen taalvaardigheid weer eens op te frissen, want we zien toch af en toe nog wel eens een foutje in de teksten op geboortekaartjes voorbijkomen.

Omdat we zelf verre van foutloos zijn helpen we graag met een lijstje van de meest gemaakte fouten op geboortekaartjes.

 

‘Wij zijn dolblij met de geboorte van ONZE zoon en broertje.’

Tja, dit is er eentje. En nog wel een lastige ook. Want als dit een aankondigingsregel is van de ouders en de oudere kinderen, dan zou het kunnen. Er hoort dan ONS broertje te staan, maar oké die zien we door de vingers. Als er niet meer dan een ouder kindje is klopt het niet. Dan hoort er te staan MIJN broertje.

Dus heb je al 1 kind: 'Wij zijn dolblij met de geboorte van onze zoon en mijn broertje'

En heb je al meerdere kinderen, dan wordt het officieel: 'Wij zijn dolblij met de geboorte van onze zoon en ons broertje'

Behalve als het een zusje wordt. Dan is het gewoon fout. Maar wel jouw fout, niet de onze…

 

Geboortegegevens

Het afkorten van de geboortegegevens gaat nog wel eens mis. Gek eigenlijk dat die 3 kleine woordjes: uur, gram en centimeters toch nog fout kunnen gaan.  

Een snel spieklijstje:        

uur >>  u.

gram >> gr.

Centimeters >> cm.

En het mooiste is als de afkortingen consequent zijn. Dus kort alles af of schrijf alles voluit. En zet de punt er wel of niet erachter.

 

voorkom fouten op je mooie hippe geboortekaartjes

Slordigheidjes

Dingetjes die niet echt fout zijn maar ook geen sticker van de juf verdienen. Gebruik bijvoorbeeld bij een opsomming van de namen van het gezin, komma’s. Voorbeeld: Naam, Naam en Naam. Regelmatig zien we dat er geen komma tussen de eerste en de tweede naam wordt gezet en dit leest toch een beetje vreemd.

 

De postcode en plaatsnaam. Hoe heurt dat eigenlijk?

Een andere nonchalante typewijze is het vermelden van de postcode in kleine letters. Het hoort eigenlijk in hoofdletters. En voor twee van die lettertjes kan dat best. En zet er een spatie tussen. Dus 1967 DB.

Niet slordig maar ook niet mooi is het als de plaatsnaam in zijn geheel in hoofdletters wordt gezet. WAAR KOM JE VANDAAN? WIJ KOMEN UIT… WAAR? UIT…! Ja, beetje schreeuwerig toch wel.

 

Lees ook: 5 tips: Wie stuur je een geboortekaartje

Lees ook: Kraamhulp, hoe regel je dat?

 

Vergeten fouten

Kleine typefoutjes waar je snel overheen leest. Zelfs op die gratis proefdruk is het je niet opgevallen. Maar dan komen de definitieve kaartjes en is het, het enige wat je ziet. Voorbeelden: Trost in plaats van Trots. Dolbij in plaats van Dolblij. En een grappige die alleen kan als je agrarische roots hebt: Boertje in plaats van Broertje. Ook het vermelden van de dag bij de datum zorgt vaak voor fouten in de uiteindelijke kaartjes. Ben je op een zaterdag uitgerekend en zet je dit voor de show in de proefkaart, pas de dag dan ook aan als de uiteindelijke geboortedatum op het kaartje wordt gezet. En let altijd extra goed op het jaartal... de basiskaart heeft soms niet het juiste jaartal staan. Dus altijd extra even opletten.

 

En dan een speciale tip van ons

Een eeuwenoud trucje dat altijd werkt: lees de tekst na! Ja, ja, dat is het. Geen letterkundige of hoogleraar Nederlands nodig. Gewoon even diep inademen en rustig, woord voor woord, regel voor regel, de tekst nalezen. Wedden dat je dan niets over het hoofd ziet. Vraag ook eens iemand die de teksten voor het eerst ziet om met je mee te lezen. Of bel ons, we kijken graag mee.

Voorbeelden geboortekaartjes, hoe voorkom je fouten op je geboortekaartje

 

ONDERWERPEN: Geboorteteksten

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.