Gratis proefkaartje voor jou!

Maak nu vrijblijvend een account aan en ontvang van ons een gratis proefkaartje.

Mijn gegevens


Ik ben geïnteresseerd in:

Met deze informatie kunnen wij onze service optimaliseren.


Heb je al een account? Inloggen

Vintage babynamen

15 November 2017 / Nathalie

Vintage - ouderwetse - babynamen

Een naam net als oma of opa dat is sowieso een hele mooi betekenisvolle manier om je kindje een naam te geven. Want waar de korte, hippe namen trend nog even doorzet, zijn genoeg originele babynamen te vinden met een vintage randje. Kijk eens terug in je eigen stamboom: hoe heette jouw oma of overovergrootmoeder. Grote kans dat er veel dezelfde namen voorbij komen want vroeger was het zo ongeveer een must om te vernoemen naar de voorouders. Maar toch zitten er vaak hele mooie bij.
Een vintage lijstje:

1. Dorus
Wij vinden dat dit een naam is die voor een meisje en een jongen kan. Het is stoer en krachtig. En is misschien van vroeger maar klinkt als een bijzondere naam van nu.

2. Ida
Een meisjesnaam die kort en vlot is. Ida komt ook wel in het Engels voor en de betekenis is ‘hardwerkend’. Een vlijtig meisje dus. De naam kan ook heel goed mee in de korte namentrend.

Lees ook: Bohemian babynamen

3. Aart
Aart is een jongensnaam die halverwege 1940 een piek had in populariteit in Nederland. In 2016 werden er in ons land slechts 18 Aartjes geboren en dat is helemaal fijn. Want dan heeft jouw zoontje straks in ieder geval een unieke naam. En misschien doet het sommige denken aan meneer Aart. Maar dat is oké. We <3 Sesamstraat!

4. Vera
Vera of Veronica of Veronique. Allemaal old skool en leuk voor een meisje. De naam betekent ‘vertrouwen of geloof’.

5. Joop
Yo! Joop! Deze naam is een verkorte vorm van de naam Johannes. Die vroeger veel voorkwam. Het is een echte Nederlandse naam en betekent onder andere: God is verzoenend. Daarnaast is er ook een appelsoort onder deze naam.

unieke geboortekaartjes

Lees ook: Babynamen uit de natuur

6. Riet
Een meisjesnaam met diepe Nederlandse roots. Deze naam is heel stoer voor een dochter en een verademing naast alle Sophietjes, Emma’s en Jullia’s. De betekenis is ook nog eens heel mooi: namelijk ‘parel’ of ‘Dochter van de zee’.

7. Anthonia
Anthonia kan als Antje worden afgekort maar is ook leuk als Thonia. Met deze naam kun je veel kanten op. Wij vinden de afkorting Antje zelf het leukst en dat is weer eens wat anders dan Anna of Anne.

8. Geertje of Sjoerdje of Dirkje
Vroeg-ûh waren ze erg van de -tje namen. En dat vind je leuk of niet. Wij vinden Geertje een naam met een lieve vibe. Sjoerdje is stoer omdat we Sjoerd meer als jongensnaam kennen en dan is het voor een meisje echt wat anders. Hetzelfde geldt voor Dirkje.
Soms wordt er als argument gegeven: “Dat is alleen leuk als je nog klein bent.”. Wij vinden dit niet zo’n grote issue - meer een klein argument-tje…

9. Harm
Dit is echt een classic jongensnaam die halverwege de vorige eeuw populair was maar nu niet zoveel meer wordt gebruikt en dat is zonde toch? Want Harm klinkt echt mooi en krachtig. En de betekenis is ook mooi: heldhaftig.

10. Lida
Een naam die klinkt als een klokje. Helemaal passend bij een lief meisje. De naam Lida vindt zijn herkomst in de naam Adelheid. Dat staat weer voor een vrouw van edele aard. Heel fraai en symbolisch dus. Adèle is hier ook een versie van. Wij vinden Lida net even pittiger.

Lees ook: Moeders vertellen - Internationale babynamen

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.