Gratis proefkaartje voor jou!

Maak nu vrijblijvend een account aan en ontvang van ons een gratis proefkaartje.

Mijn gegevens


Ik ben geïnteresseerd in:

Met deze informatie kunnen wij onze service optimaliseren.


Heb je al een account? Inloggen

Moeders aan het woord

07 March 2017 / Marije

Het kiezen van een naam voor je baby

Elk half jaar komt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) weer met de lijstjes met populaire kindernamen. Daan, Noah en Sem waren de drie populairste jongensnamen in 2016. Voor de meisjes is dat Anna op nummer 1, gevolgd door een gedeelde tweede plek voor Emma en Tess en op drie staat Sophie. Op nummer vier bij de populaire meisjesnamen staat de naam Julia. Wij zochten een moeder van Julia en vragen haar of het halve schoolplein omkijkt als ze haar dochter roept. Een andere moeder vertelt over waarom haar zoon is vernoemd.

Toen nog niet in de lijst, nu wel

Rinke van der Helm is moeder van Julia (9), Rosa (8) en Ava (1) en oprichtster van het kinderlabel LittleDutch, een merk met kinderkamer textiel en accessoires zoals beddengoed, lampen, houten speelgoed enz. De eerste dochter, Julia, heeft een inmiddels populaire naam. Is daar bewust voor gekozen? Rinke: ‘De naam Julia was negen jaar geleden nog niet een heel populaire naam. Kort daarna stond de naam Julia in de top 5 van populaire meisjesnamen. Dát was niet onze bedoeling en gelukkig heeft ze er zelf geen last van. Wij hebben ook niet veel Julia’s om ons heen, dat scheelt. Er kijken op het schoolplein niet nog eens tien kinderen om als ik Julia of Rosa roep. De namen van onze twee oudste dochters hoor je wel eens, maar ik heb er geen last van. En de meiden gelukkig ook niet! Julia vindt het zelfs wel grappig dat haar vriendinnetje ook Julia heet. Zij hebben het zelf over Julia A. en Julia S. Op die manier praten ze zelfs met vriendinnen over elkaar.

Passen de namen bij elkaar?

Wij vinden de namen Julia en Rosa allebei erg mooi en goed bij elkaar passen. Bij de naam Rosa hebben mijn man Ad en ik wel moeten sparren, want als het aan mij had gelegen hadden wij haar Puck genoemd. Nu, na acht jaar, vind ik haar met haar stoere en ondernemende karakter ook een echte Puck. Mijn man vond die naam echt niet leuk, dus werd het Rosa. Natuurlijk past haar naam nu ook heel goed bij haar. Als wij toen een jongetje zouden krijgen, wilden wij hem Lenn noemen. Bij onze derde hadden wij vast weer gekozen voor deze jongensnaam, maar wij wisten vrij snel dat het een meisje werd. Wij hebben langer over de naam Ava nagedacht, juist omdat wij wilden dat de naam bij de andere twee meisjesnamen moest passen. Bij Ava – wat “adem van leven” betekent - hebben we voor haar geboorte wel eerst even gekeken of het niet zo’n populaire naam was. Door het leeftijdsverschil waren Julia en Rosa ontzettend betrokken bij de zwangerschap en bij het bedenken van haar naam. Zij hadden haar liever Sarah, ook een populaire naam, genoemd. Gelukkig vonden de twee zussen Ava ook heel mooi. Toen ze was geboren zei Julia: “Ava past echt bij haar gezichtje”.

Vernoemen

Julia en Rosa zijn vernoemd naar hun oma en hebben meerdere namen; Julia Catharina Elizabeth en Rosa Mimi Helena. Voor Ava wisten we niets. Eén naam vonden we zo onaardig, dus ze heet Ava Joy. Gewoon omdat we zo blij zijn met haar!’

Hoe kies je een babynaam - Rinke Little Dutch Rinke met Ava

 

Mooie geboortekaartjes vind je hier

Geboortekaartjes Little Dutch

 

Over vernoemen naar familieleden weet Marcella Wierenga, moeder van Fee (6) en Bob Willem (1,5) ook alles. Marcella is styliste en getrouwd met Pieter Bob Wierenga. ‘Mijn man Pieter Bob is vernoemd naar zijn opa en vader. Zijn twee broertjes en zusje zijn vernoemd naar familieleden, dus vonden wij het ook leuk om te doen. Voor een meisje hadden wij in beide families geen geschikte naam gevonden. Voor een jongen wel! Ik wilde ons kind vernoemen naar beide opa's. Naar mijn vader en zijn vader.

 

LEES OOK > Hollandse Babynamen

Kiezen voor korte naam

We kregen een meisje en noemden haar Fee. Van mijn ouders kreeg ik een babypakje van het merk "Feetje" en dat vonden wij een bijzondere en mooie, korte naam. Dat de kindernaam kort moest zijn stond als een paal boven water. Onze achternaam, Wierenga, is al zo lang. Bij mijn zwangerschappen wisten wij het geslacht niet, dus kozen wij twee namen voor de eerste baby. Fee en Bob Willem. Onze eerste werd dus een meisje: Fee. Toen 4,5 jaar later onze tweede baby kwam en het een jongen werd, konden we toch vernoemen. Dus daar waren we snel uit, het werd Bob Willem. Achteraf gezien had ik misschien Fee toch ook wel willen vernoemen. Dan had ik Fee Annelot gewild. Dus de tweede naam als vernoeming, naar zijn zusje in combinatie met de naam van zijn nichtje. Dat is toen nooit in me op gekomen, maar ik vind vernoemen heel bijzonder.’

Hoe kies je een babynaam - Marcella  Marcella met Bob Willem

LEES OOK > Wel of geen achternaam op je geboortekaartje

 

Dit zijn ze:

Populairste jongensnamen van 2016:

Daan (681x)
Noah (679x)
Sem (663x)
Lucas (651x)
Jesse (645x)
Finn (640x)
Milan (630x)
Max (617x)
Levi (597x)
Luuk (595x)
Bram (573x)
Mees (541x)

Populairste meisjesnamen van 2016:

Anna (665x)
Emma en Tess(664x)
Sophie (644x)
Julia (639x)
Zoë (558x)
Evi (557x)
Mila (549x)
Sara (534x)
Eva (526x)
Fenna (489x)
Lotte (480x)
Lisa (470x)

 

Wist je dat

Als je de naam Sara en alle verschillende schrijfwijzes bij elkaar optelt (Zara, Sarah, Sara) deze naam eigenlijk nog populairder was in 2016 dan Anna? En dat hetzelfde geldt voor Luuk, Luc en Luke!

 

2015: Emma, Julia en Sophie

2014: Sophie, Emma, Julia

 

2015: Liam, Sem en Lucas

2014: Daan, Bram en Milan

Bron: SVB

 

Marije Smit is gastblogger bij Lief Leuk & Eigen en heeft een eigen site: gaafvoorkinderen.nl

ONDERWERPEN: babynamen

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.