Gratis proefkaartje voor jou!

Maak nu vrijblijvend een account aan en ontvang van ons een gratis proefkaartje.

Mijn gegevens


Ik ben geïnteresseerd in:

Met deze informatie kunnen wij onze service optimaliseren.


Heb je al een account? Inloggen

Trouwkaarten etiquette en regels

19 November 2018 / Dorien

Wat zet je op je trouwuitnodiging?

De trouwkaart, wat zet je erop en wat niet? Wat zijn de regels precies. De do’s en de dont’s. We zetten ze voor je op een rij zodat je alle informatie goed op jullie trouwkaart vermeldt!

Wat zet je op je trouwkaart?Hoe vermeld je jullie namen op de trouwkaart

Wie zet je nu eerst op de trouwkaart en gebruik je de volledige doopnamen of niet? Natuurlijk ben je tegenwoordig helemaal vrij om dit naar eigen inzicht en gevoel te doen. Maar van oudsher waren de etiquette zo dat de ouders van de bruid of bruidegom het huwelijk aankondigden (omdat zij het organiseerden of betaalden). Toen werden de namen (met doopnamen en achternamen) voluit geschreven. Eerst de vrouw en dan de man. Dat is de officiële schrijfwijze.

Maar tegenwoordig vinden we het belangrijk dat je trouwkaart er prachtig uitziet. En dan kunnen alle namen voluit schrijven weleens lastig worden. Je mag ook gewoon Heleen & John schrijven als je dit mooier vindt. En staan jullie in jullie vriendengroep echt bekend als John & Heleen, dan mag je dat ook gewoon doen!

De trouwdatum

Uiteraard moet de trouwdatum op de kaart vermeld worden. Het liefst voluit geschreven en met de dag erbij. Wel zo fijn voor de gasten, dan hoeven ze dat niet op te zoeken. Maar vind jij het mooier om het typografisch anders op te schrijven? Dan mag dat natuurlijk ook.

Waar en hoe laat is de ceremonie

Op de trouwkaart zet je altijd waar en hoe laat jullie gaan trouwen. En waar je de ontvanger voor de kaart voor uitnodigt. Je kan aparte kaarten maken voor de daggasten, receptiegasten en avondgasten. Of je maakt een algemene kaart voor de receptiegasten en voegt een apart kaartje (of een leuk labeltje) toe voor degenen die ook de dag- en/of avond zijn uitgenodigd!

Tips voor teksen op je trouwkaart

RSVP

Voor jullie is het fijn dat je weet wie er precies wel en niet komen op de bruiloft. Vraag daarom gerust aan jullie gasten of ze dit op tijd willen doorgeven. Dat kan je via de ceremoniemeester laten doen of je regelt het zelf.

Cadeaulijst

De meningen over het vermelden van een cadeaulijst op de trouwkaart is verdeeld. Sommigen vinden het ‘not done’. Voor de gasten kan het wel fijn zijn om te weten waar het bruidspaar blij van wordt. De oplossing is om dit door de ceremoniemeester te laten regelen. Zo verstoort het jullie kaart niet.

Mochten jullie geld willen vragen (in de vorm van een envelopje), dan is het wel leuk als wordt vermeld waar het geld aan besteed zal worden. Dat geeft net wat fijner. Bijvoorbeeld voor een boot, een huwelijksreis of iets dergelijks.

Trouwkaart labelkaartjes mooi papier

Dresscode

Ook heel fijn voor de gasten is als er een dresscode bekend is. Dan weten ze goed wat er verwacht kan worden. Soms wordt er ook een dresscode met een kleurschema doorgegeven. Dat is heel leuk voor het bruidspaar want dan wordt de hele dag in hun stijl gevierd. Houd er wel rekening mee dat dit voor de gasten een extra belasting kan zijn.

Je kan de dresscode prima op de kaart vermelden. Maar het kan ook een detail zijn dat je in de brief van de ceremoniemeester laat vermelden.

Chique trouwkaart met goudfolie en zegel

Brief van de ceremoniemeester

Omdat een kaart een stijlvolle uitnodiging mag zijn, wil je niet alle praktische zaken wellicht hierop vermelden. Hiervoor kan je een brief van de ceremoniemeester aan de uitnodiging toevoegen. Hierin kan je bijvoorbeeld vermelden wat de wensen van het bruidspaar zijn rondom stukjes of speeches, de cadeaulijst, de dresscode met eventuele toelichting en zaken zoals parkeergelegenheid en routebeschrijving.

Adressen

Het is fijn om op de trouwkaart in ieder geval het adres van de locatie te zetten. Het adres van het bruidspaar kan je ook op de kaart vermelden voor bijvoorbeeld felicitaties, maar wordt niet altijd gedaan.

Dagprogramma

Voor degenen die je de gehele dag uitnodigt, is het handig om een dagprogramma toe te voegen. Dit kan je leuk doen met symbolen en een tijdlijn op een apart kaartje.

Een voorbeeld van een tekst op een trouwkaart:

Wij gaan trouwen!

Heleen & John

Op zaterdag 22 juli 2025

Om 14.00 uur bij de Olmenhorst in Lisse.

Om 15.00 uur toosten we graag met jullie op ons huwelijk.

We horen graag voor 10 juni of jullie hierbij aanwezig kunnen zijn.

Landgoed de Olmenhorst, Lisserweg 481, 2165 AS Lisserbroek

 

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.