Gratis proefkaartje voor jou!

Maak nu vrijblijvend een account aan en ontvang van ons een gratis proefkaartje.

Mijn gegevens


Ik ben geïnteresseerd in:

Met deze informatie kunnen wij onze service optimaliseren.


Heb je al een account? Inloggen

In 9 stappen naar het mooiste geboortekaartje

19 September 2019 / Dorien

Maak je mooiste geboortekaartje in 9 stappen

Als je op zoek gaat naar hét perfecte geboortekaartje, dan is het heel goed mogelijk dat je wordt overvallen door keuzestress. Er is ook zoveel mogelijk!Je kan vaak ook nog de kaartjes customizen. Maar waar begin je? Wat kies je? Met deze handige 9 stappen kom jij tot het perfecte kaartje. Let's begin!

 

Geboortekaartjesmaken_9stappen

Stap 1: Maak een moodboard

Het is heel fijn om eerst te bepalen wat je precies allemaal mooi vindt. Waar valt jouw oog op? Maak daarom een moodboard. Dit kan je bijvoorbeeld heel makkelijk doen in Pinterest. Maar wist je dat je ook in Instagram een moodboard kan samenstellen? Gebruik hiervoor de handige SAVE knop (het labeltje/bookmark rechtsonder elke foto). Je kan al je opgeslagen foto’s terugvinden bij ‘Opgeslagen’ (via je profielpagina, onder het hamburgertje) en hier kan je ook weer categorieën van maken. Zo kan je alles wat je hebt gevonden mooi bij elkaar zien en ontstaat er vanzelf een beeld van jouw smaak.

Onze tips:

 1. Heb je je veel kaartjes opgeslagen gemaakt, groepeer deze dan daarna op kleur. Dan zie je al snel welk kleurenpalet je het mooiste vindt.
 2. Bewaar ook beelden van bijvoorbeeld babykamertjes of foto’s waarvan je de kleur of compositie mooi vindt.
 3. Uit je moodboards kan ook naar voren komen dat je meerdere stijlen mooi vindt. Dan ga je daar voorlopig mee verder. En kies je op een later moment.

 

Op ons Pinterest account hebben we al een enkele diverse moodboards voor je gemaakt voor inspiratie. Wellicht vind je hier al jouw stijl.

Onze Instagram account is een groot inspiratieplatform. Neem vooral een kijkje! Of beter: volg ons.

 

 

Geboortekaartjes maken - stap 2

Stap 2: Welke vorm spreekt jou het meest aan

Misschien zie je het al terug in je moodboard, maar de volgende stap is om te kijken welke vorm je voor je kaartje mooi vindt! Populair zijn de vierkante dubbele kaartjes, die je makkelijk neer kan zetten. En de staande langwerpige kaart. Deze is vaak enkel.

Bij ons op de site staan meer dan 30 layouts waaruit je kan kiezen. Sommige zijn echt net even anders dan standaard. Zoals een tentkaartje, een kaartje met labeltjes, een theatervouw, vaandel, drieluik of vierluik!

Onze tips:

 1. Ga eens voor een bijzondere layout waar direct al een paar labeltjes bij zitten of de unieke stapelkaart! Hier vind je al onze bijzondere labelkaartjes.
 2. Je kan een standaard vorm heel leuk pimpen met een losse kalkwikkel, houten elementje of een strikje!

 

 

Geboortekaartjes maken - 9 stappen - stap 3

Stap 3: Welke lettertypes vind je mooi?

Een combinatie van 2 (maximaal 3) lettertypes is mooi voor de opmaak voor je kaartje. Welk lettertype vind jij het mooist? Je kan op de kaartjes op site al diverse lettertypes bekijken. Ga je voor stoer, handlettering, strak of clean of juist trendy? Hoofdletters of onderkast? We hebben diverse voorbeelden voor je gemaakt maar maak vooral je eigen combinatie in de online ontwerptool.

Onze tips:

 1. Op ons Instagram account onder hoogtepunten vind je de leukste lettertype combinaties met de juiste benaming!
 2. Bekijk vooral bij sierlijke en schrijflettertypes goed hoe jullie gekozen naam wordt geschreven. Bij dit soort lettertypes zijn sommige hoofdletters mooier dan andere.

 

 

Geboortekaartjes maken - 9 stappen - stap 4

Stap 4: Welke teksten wil je op je kaartje?

Nu je een beetje weet wat je precies wilt in stijl en vorm, kan je je kaartje online gaan ontwerpen. En dan wordt het ook tijd om even goed na te denken over de teksten die je op je kaartje wilt hebben.

 

Welke teksten  in ieder geval op je kaartje moet komen:

 • Naam of namen van jullie kindje
 • Geboortedatum (niet vergeten!)
 • Jullie namen en die van de broers en zusjes
 • Jullie adres

 

Wat is optioneel om te vermelden

 • Geboortegegevens zoals tijd, cm en gewicht. Dit wordt meestal wel gedaan. De lengte wordt vaak geschat omdat deze niet meer officieel wordt gemeten
 • Geboorteplaats
 • Achternaam van je kindje
 • Telefoonnummers
 • Aankondigingszinnetje
 • Geboortegedichtje
 • Kraambezoek tekst

Je kan het kaartje dus zo vol zetten als je zelf wilt!

Onze tips:

 1. Heb je tekst inspiratie nodig voor je geboortekaartje? Bekijk de hoogtepunten in onze instastories @liefleukeneigen
 2. Ook hebben we een leuke tekstpagina op onze site vol met inspiratie
 3. Of ons pinterest board met geboorteteksten

 

 

Geboortekaartjes maken - 9 stappen - online ontwerpen

Stap 5: Aan de slag! Je kaartje ontwerpen

Nu valt alles mooi samen, je weet ongeveer wat je wilt, je hebt nagedacht over de teksten, kleuren, illustraties en teksten. Je kan gaan ontwerpen. Dit gaat heel gemakkelijk in de online ontwerptool van Lief Leuk & Eigen. Je kan starten met een design dat al heel dicht bij jouw wensen ligt of je begint met een leeg canvas. De beeldbank zit vol mooie illustraties (en als je wat mist, kan je het altijd aanvragen). Nu kan je jouw design gaan realiseren. Lekker alles uitproberen, schuiven, verplaatsen en zoeken naar een mooi balans voor jouw kaartje. We hebben wat tips voor je:

 

Onze tips:

 1. Zorg voor balans tussen de teksten. Gebruik bijvoorbeeld overal dezelfde witruimte tussen voor een mooie balans
 2. Zorg ervoor dat de teksten niet te groot staan. Begin met de basisteksten bijvoorbeeld eens met corps 10 en kijk of dit goed leesbaar is. Je kan daarna nog altijd groter gaan
 3. Gebruik niet meer dan 2 a 3 lettertypegroottes door elkaar. Dit geeft een mooie rust aan je ontwerp
 4. Wanneer je een dun lettertype combineert met een lichte kleur, ga dan wel iets groter in font
 5. Zoek je nog de juiste kleur? Maak dan bijvoorbeeld een aantal vakjes met meerdere kleuropties zodat je in de proefdruk kan zien welke kleur je het beste bevalt
 6. Ontwerp ook eens met onze foliekleuren. Deze kan je zelf heel makkelijk ontwerpen met de editor! Bij al onze basiskaartjes en kaartjes voor folie staat deze ontwerp optie aan.
 7. Twijfel je over de opmaak van je kaartje? Mail ons gerust. Wij kijken altijd gratis en vrijblijvend met je mee en geven je tips!

 

 

Geboortekaartjes maken - proefkaart bestellen

Stap 6: Bestel de proefkaartjes

Je bent tevreden over je ontwerp(en)! Tijd om het kaartje in real life te gaan beoordelen. Bestel de proefkaartjes. Een belangrijk moment want zo zie je echt goed of wat jij in je hoofd hebt ook echt zo uitkomt. Want kleuren op een beeldscherm kunnen in echte druk soms net iets anders uitkomen. Ook de papierkeuze is belangrijk bij de proefkaart. Want papier heeft zeker invloed op de kleuren en de uitstraling van je kaartje.

 

Onze tips:

 1. Welk papiersoort kies je? We hebben alle papiersoorten beschreven op de site. Hier kan je ook een papierwaaier bestellen zodat je goed kan bekijken welke mogelijkheden er zijn.

 

Geboortekaartjes maken - finetunen

Stap 7: Je ontwerp finetunen

Als je je proefkaartje binnen hebt, zie je vast nog wel iets wat je net anders wilt. Een andere kleur, positie van de teksten, een spelfout. Je hebt alle tijd om je kaartje aan te passen en te finetunen. We raden aan om, vooral bij veel aanpassingen (denk aan kleuren en groottes van de lettertypes), zeker nog een proefkaartje aan te vragen.

 

Onze tips:

 1. Lees de teksten goed door op je proefkaartje en haal alle spel en schrijffouten uit je kaartje.
 2. Controleer of je alles erop hebt staan wat erop moet staan (zie hierboven bij teksten)
 3. Wil je je enveloppen zelf schrijven? Dan kan het fijn zijn om deze al eerder te laten komen. Bestel de enveloppen (en sluitstickers?) dan gelijk met je nieuwe proefkaartje.
 4. Als je kiest voor adresetiketten dan hoef je de enveloppen niet eerder te laten komen. Dit klusje is dan zo geklaard!

 

Geboortekaartjes maken - voorbereiden

Stap 8: Je bestelling voorbereiden

Is je kaartje helemaal naar wens? Zet dan alles in je account klaar zodat je straks heel makkelijk kan bestellen. Geef het juiste kaartje bijvoorbeeld een naam zoals bijvoorbeeld 'DEF kaartje 80 stuks'. En als je sluitstickers wilt, kan je deze ook alvast ontwerpen en in je account opslaan. Wil je ook graag adresetiketten? Zorg er dan voor dat je adressen alvast allemaal in je account staan.

 

Onze tips:

Je kan een notitie jezelf of je partner maken met de details van de bestelling.

 • Welk design
 • Hoeveel kaartjes
 • Papiersoort
 • Welke enveloppen en hoeveel
 • Sluitstickers en hoeveel
 • Adresetiketten en hoeveel extra vel

 Ook kan je in de notitie aangeven wat er precies in het definitieve kaartje moet worden ingevuld:

 • Geboortedatum (soms op meerdere plaatsen)
 • Hoe wil je de geboortegegevens noteren? Hoofdletters en afkortingen etc

Haal de postzegels vast in huis!

 

 

Geboortekaartjes maken - zo bestel je ze

 

Stap 9: De kaartjes definitief bestellen!

Ja het is zover! Jullie kindje is geboren en je bent er klaar voor om de kaartjes te gaan bestellen. Je kan zelf in je account de laatste aanpassingen doen. Doe dit netjes en zorgvuldig. En kijk het goed na. Staat alles goed en netjes? Bestellen maar!

 

Onze tips:

 1. Wacht niet al te lang met het bestellen van je kaartjes. Je hebt ze dan maar in huis en je kan dan zelf bepalen wanneer je ze op de bus gaat doen
 2. Bestel voor 12.00 uur ’s morgens en je kaartjes worden dezelfde dag gedrukt en verstuurd (heb je een extra bewerking zoals goudfolie of stansen, dan is er wel een langere levertijd)

 

Je ontvangt je bestelling in huis en je kan lekker aan de slag om je kaartjes te gaan versturen. Wat een feest! Van harte gefeliciteerd.

 

 

REACTIES

Er zijn geen reacties beschikbaar.

PLAATS EEN REACTIE

Je emailadres zal niet getoond worden bij je reactie.