Gratis proefkaartje voor jou!

Maak nu vrijblijvend een account aan en ontvang van ons een gratis proefkaartje.

Mijn gegevens


Ik ben geïnteresseerd in:

Met deze informatie kunnen wij onze service optimaliseren.


Heb je al een account? Inloggen

Verschillende papiersoorten

Wanneer je je mooiste geboortekaartje hebt ontworpen, dan verdient deze natuurlijk het mooiste papier. Welke papiersoort past het beste bij jouw ontwerp? Je kan kiezen uit meer dan 8 papiersoorten. En niet elk papiersoort is voor elk kaartje even geschikt. Bekijk hier welke jij het beste kan kiezen.

Papiersoorten van Lief Leuk & Eigen
Bestel onze papierwaaier >

Kleuren en papiersoort

Een papiersoort heeft een eigen kleur. Wit is namelijk niet altijd wit. Soms is een papiersoort wat witter of heeft iets meer geel in de basis. Wist je dat dit invloed kan hebben op de kleur van jouw kaartje? Dit zie je vooral bij zachte tinten, zoals zachtblauw of zachtroze. Je design kan op luxe wit er heel anders uitzien dan op klassiek papier!

  • Bestel daarom altijd een proefdruk op de papiersoort die je het mooiste lijkt
  • Wissel bij je oplage niet plotseling van papiersoort want dan kan je kaartje er onverwacht anders uit komen te zien

 

Papiersoorten voor enkele kaarten en dubbele kaarten

Niet elke papiersoort is voor elke soort kaart geschikt. Zo kan je hele dikke papiersoorten niet goed voorzien van een ril. De ril gaat dan breken en dit ziet er niet mooi uit. Daarom kan je bij dubbele kaartjes niet kiezen voor de allerdikste papiersoorten.

 

Folie en papiersoorten

Folie is een aparte afwerking. Eerst worden de kaartjes gedrukt en daarna voorzien van een folielaag. Niet elke papiersoort is geschikt voor deze extra bewerking. Kies je voor folie op je kaartje? Dan heb je keuze tussen 3 verschillende papiersoorten:

  • Zijdeglans
  • Cotton mooi stevig
  • Kalkpapier

 

De beste papiersoorten voor stanskaartjes

Stansen is het snijden van kaartjes. Dit kan in principe bij elke papiersoort maar elk papier heeft ook zijn eigen eigenschappen. Wij raden stansen niet aan op onze standaard mat. Dit omdat dan soms de randjes wat meer omhoog gaan staan.

 

Oud Hollands vs Cotton mooi stevig & folie

Wellicht ken je het Oud Hollands papier. Dit is het mooie papier met geschepte randen. Dit is het ouderwetse papier van de geboortekaartjes van vroeger. Echte nostalgie dus! Deze kaartjes zijn al kant en klaar afgewerkt (eventueel al met vouw) en hoeven alleen maar ingedrukt te worden. Hierdoor kunnen deze kaartjes alleen via onze ambachtelijke persen worden gedrukt, en niet op de digitale pers. Als je folie wilt op Oud Hollands papier, dan kan dat, op de ambachtelijke manier. Dit houdt in dat we een magnesium stempel maken, deze netjes uitmeten op de kaart en dat we de folie onder hoge temperatuur met de stempel op de kaartjes aanbrengen. Dit gaat kaartje voor kaartje.

Een hele mooie alternatieve optie is om je kaartje digitaal te drukken en (digitaal) te voorzien van folie op Cotton mooi stevig. Een prachtige papiersoort dat heel erg lijkt op Oud Hollands alleen zonder de geschepte randen. Omdat er geen stempels hoeven te worden gemaakt en er minder handmatig hoeft te worden afgesteld, is dit een voordeligere optie.

 

Welke envelop bij welk papiersoort?

Onze standaard enveloppen hebben we in diverse kleuren: wit, off white en kraft. Heb je veel wit op je kaartje dan wil je natuurlijk graag dat je envelop mooi matcht met je kaartje! In de onderstaande tabel laten we zien wat volgens ons de beste match is. Wil je het helemaal zeker weten? Bestel dan een proefenvelop!

 

Papiersoort Structuur Enkel Dubbel Folie Stans Kleur envelop
Standaard mat Glad v (x) v x x wit
Cotton mooi stevig Cotton v v v v wit
Zijdeglans Glad v (x) v v v wit
Zijdeglans extra dik Glad v x v v wit
Luxe wit Linnen v (x) v v v wit (helder wit)
Klassiek Wolken v v x v off white
Klassiek extra dik Wolken v x x v off white
Metallic Subtiele glans v v x v wit
Kalk Melk v nvt v x wit
Kalk papier dik Melk v nvt v x wit